Mars Springs 2023

Nakon tri godine stanke se u Varaždinskim Toplicama ponovno igrao natjecateljski disc golf, a većinu mjesta na postoljima odnijeli su igrači iz dva Varaždinska kluba. Naime, u subotu 4.3. je održano 7. izdanje disc golf turnira Mars Springs, a organizator turnira je bio Varaždinski Disc golf klub Lagoda. Ovo natjecanje je ujedno bilo i prvo kolo Hrvatske disc golf lige u sezoni 2023., a sudjelovalo je 43 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije. S obzirom na loše vremenske uvjete u danima prije turnira te najavljeno pogoršanje vremena nakon turnira možemo reći da je vrijeme „pomazilo“ disc golfere jer je subota u Varaždinskim Toplicama bila doista idealan dan za disc golf uz sunčano vrijeme i gotovo u potpunosti bez vjetra.

Fotografije: Disc golf klub Lagoda 

Natjecanje je započelo u 10:30 sati, odvijalo se u dvije runde po 18 staza, te je završilo proglašenjem pobjednika u restoranu Vila Toplissa oko 17:15. 

U otvorenoj kategoriji MPO sudjelovalo je 9 igrača, a u borbi za pobjedu su do samog kraja bili članovi Disc golf kluba Varaždin – Aleksandar Sudžuković i Nino Đurak. Tek tri staze prije kraja natjecanja Sudžuković se uspio odvojiti od Đuraka te ubilježiti pobjedu sa ukupnih -15 bacanja u odnosu na par. Dinko Šimenc (Disc golf klub Lagoda, Varaždin) se odličnom igrom u drugoj rundi i postavljanjem novog rekorda terena od -9 (rejting runde 999) probio na 3. mjesto poretka. 

U ženskoj otvorenoj kategoriji FPO sudjelovalo je šest igračica, a pobjedu je odnijela Ira Molnar Gorički (Flying disc klub Zagreb), sa rezultatom +8 u odnosu na par terena te dva bacanja prednosti ispred Danice Pajtak (DGK Varaždin). U ovoj kategoriji Ira i Danica su vodile neizvjesnu bitku koja se, također, odlučila na posljednje dvije staze turnira. Treće mjesto osvojila je Tina Šimenc (DGK Lagoda). 

Osim u elitnim otvorenim kategorijama natjecanje se odvijalo i u tri niže kategorije prema standardu svjetskog udruženja igrača PDGA koje su otvorene za igrače oba spola – najvišoj crvenoj, nižoj zelenoj i najnižoj početničkoj ljubičastoj. 

U crvenoj kategoriji za igrače rejtinga do 900 sudjelovalo je sedam igrača,a pobjedu je odnio Danijel Belančić (Flying disc klub Nova Gradiška) sa ukupnih +2 u odnosu na par terena. Drugo mjesto je zauzeo Matic Blaž (Slovenija) sa +4, a treće Tomislav Frković (FDK Zagreb) sa +5. 

U zelenoj kategoriji za igrače rejtinga do 850 sudjelovalo je 8 igračica i igrača, a ovdje pobjednik nije odlučen ni nakon svih 36 odigranih staza. Naime, u tom trenutku u vodstvu su sa rezultatom +6 bili izjednačeni jedini domaći igrač Hrvoje Potrebica (Varaždinske Toplice) te Josip Magdalenić (FDK Nova Gradiška). Oni su tada pristupili razigravanju u kojem je nakon prve staze bolji bio Potrebica te tako osvojio prvu pobjedu u svojoj karijeri. Treće mjesto su podijelili Adrian Liber (DGK Lagoda) i Nino Krvavica (Disc golf klub Eagle, Rijeka) sa +8. 

U početničkoj ljubičastoj kategoriji za igrače rejtinga do 800 sudjelovalo je 13 igračica i igrača, a pobjedu je sa rezultatom +7 odnio Dino Harambašić ispred Patrika Grofa sa +9 (oba iz DGK Lagoda), dok je treće mjesto sa +15 osvojio Igor Visinski (Sportsko rekreativna udruga Zagorje, Hum Zabočki). 

Poredak HDGL-a: https://hdgl.hfds.hr/rezultati